Mikä on kuoro, joka muuntautuu aina tilanteen mukaan ja silti säilyttää aina korkean tasonsa? Vastaus on: Kallion Kantaattikuoro, joka on epäilemättä yksi Suomen parhaimmista kirkkokuoroista. Se on hionut taitojaan jo syksystä 1911, joten se on Suomen vanhin edelleen toimiva seurakunnan kuoro.

Perustajajäseniä kuoron rivistöissä ei enää ole, mutta nelisenkymmentä aktiivista laulajaa kokoontuu harjoittelemaan viikoittain Helsingin Kalliossa. Kuoroa voi kuulla useimmiten sen omassa konserttisalissa, erinomaisesta akustiikastaan tunnetussa Kallion kirkossa, mutta se ei silti vierasta muitakaan esiintymispaikkoja. Kuoron tunnetuin laulaja kautta aikojen lienee Olavi Virta, joka aloitti oman laulu-uransa tässä kuorossa vuonna 1933.

Kuoron viime vuosien ohjelmistosta voidaan mainita mm. J. S. Bachin Jouluoratorion kantaatit I–III, Toivo Kuulan Stabat Mater, Theodore Dubois’n Kristuksen seitsemän sanaa ristiltä sekä Gabriel Faurén, Anton Brucknerin ja W. A. Mozartin Requiemit. Kallion Kantaattikuoro on halunnut nostaa myös esiin Suomessa tuntemattomampia sävelteoksia, kuten Igor Stravinskyn Psalmisinfonian sekä muutakin venäläistä kirkkomusiikkia. Kuoro on perehtynyt myös eri aikakausien ja tyylilajien psalmimusiikkiin. Lisäksi Kallion Kantaattikuoro on kantaesittänyt Säde Bartlingin ja Markus Virtasen teoksia.

Kallion kantaattikuoron ohjaksissa on vuodesta 2011 viittilöinyt suurella ammattitaidolla, sydämellä ja huumorilla Tommi Niskala. Häntä ennen kuoroa johtivat Kati Pirttimaa (2003–2011), Ahti Kuorikoski (1967–2002), Teuvo Latvala (1965–1967), Mauno Tamminen (1939–1965) ja Eino Rautavaara (1914–1939). Kuoron perusti syksyllä 1911 säveltäjä ja professori Ilmari Krohn.

Kuoro harjoittelee keskiviikkoisin klo 18.15–21.00 Kallion seurakuntakodissa (Siltasaarenkatu 28).