Esa Ruuttunen

Esa Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi ennen ammattilaulajan uraansa papin virassa Helsingissä Temppeliaukion kirkossa. Työn ohessa hän suoritti yksinlaulun diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Matti Lehtinen.

Hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan solistina vuosina 1987-2005 sekä lauloi lähes vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlilla yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 1996 lähtien hän on tehnyt laajan kansainvälisen uran oopperalaulajana, mm. Berliinissä, Münchenissä, Stuttgartissa, Wienissä, Lontoossa, Bregenzin ja Kanariansaarten musiikkijuhlilla sekä Buenos Airesissa. Konserttilaulajana hän on esiintynyt mm. Euroopassa, USA:ssa Kanadassa, Japanissa ja Venäjällä.

Esa Ruuttunen on esiintynyt edelleen vierailijana useissa oopperaproduktioissa kotimaassa, mm. vuonna 2022 Kuopiossa ja Joensuussa, helmikuussa 2023 Suomen Kansallisoopperassa sekä joulukuussa Aleksanterin teatterissa Tuomas Kantelisen joulumusikaalissa Joulu on Bling.

Hän konsertoi myös säännöllisesti mm. kirkko- ja muun hengellisen musiikin esittäjänä. Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taitelijaksi Esa Ruuttunen nimettiin kesällä 2000. Hän sai samana vuonna rovastin arvon, v. 2001 Pro Finlandia–mitalin, v. 2004 Romanian valtion musiikkikomentajan arvon sekä v. 2012 Mikael Agricolan ristin sekä marraskuussa 2021 hän sai myös Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinnon. V. 2007 hänestä ilmestyi musiikkitietokirjailija Pekka Hakon kirjoittama henkilökuvateos Oopperapappi.