Ville Urponen

Ville Urponen on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla urkujen- ja pianonsoittoa opettajinaan Kari Jussila ja Meri Louhos, hän täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamissa Jacques van Oortmerssenin johdolla. Urponen valmistui musiikin tohtoriksi 2009.

Ville Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä ja soittanut lukuisilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Kesällä 2020 hän soitti Leipzigin Tuomaskirkon ”Bach-urkujen” 20-vuotisjuhlakonserttisarjan avajaiskonsertit.

Urposelta on ilmestynyt useita kansainvälisissä lehdissä kiitettyjä soololevyjä, joista viimeisin on Johann Sebastian Bachin urkuteosten kokonaislevytysten ensimmäinen osa. Lisäksi Urponen esiintyy useilla levyillä säestäjänä ja orkesterimuusikkona. 

Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja. Urponen on Helsingin Musiikkitalon suuren salin tulevien urkujen suunnittelutyöryhmän jäsen. Urposelle myönnettiin Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi.