Kallion Kantaattikuoro liikuttui laulaessaan Ukrainan hyväksi
Kuva: Lilia Adamou, Kallion Kantaattikuoro liikuttui laulaessaan Ukrainan hyväksi

Monet kuorolaiset laskevat suuria teoksia, joissa ovat päässeet laulamaan mukana. Bachin suuret kirkkomusiikkiteokset tai Mozartin Requiem ovat sellaisia hittiteoksia, joihin useimmat laulajat haluavat päästä mukaan esiintymään.

Kallion Kantaattikuoro on esittänyt vuosien varrella lukemattomia suuria kirkkomusiikkiteoksia, mutta samalla se ei ole unohtanut sitä, että on yhtä tärkeää saattaa kuulijoille myös pieniä kirkkomusiikkikappaleita. Kevään 2022 ohjelmistomme onkin ollut lähes tyystin näitä pieniä suuria helmiä.

Joku voi ajatella, että ainoastaan suuret teokset voivat tarjota riittäviä musiikillisia haasteita laulajille. Mielestäni tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monet pienet laulut ovat yllättävän haastavia, kun niitä ryhdytään todella keskittyneesti harjoittelemaan ja esittämään. Lisäksi tällaiset laulut voivat herkistää mielet siinä missä suuremmatkin teokset.

Kuoromme suunniteltu ohjelma muuttui äkisti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Osallistuimme Kallion kirkossa järjestettyyn tukikonserttiin, jonka aloitimme meille tutulla Lacrimosa-osalla Mozartin Requiemista. Tunne oli pakahduttavan latautunut, minkä myös kuulijat saattoivat aistia.

Ukrainalainen kansanlaulu ”Hiljainen tienoo” oli äärimmäisen vaikea laulaa itkemättä: ”…Yksin taas kuljen, mietteisiin jään; milloin mä jälleen kotini nään? Kotiini kauas kaipuuni saa…” Englanniksi laulamamme Pyhän Fransiskuksen rukouksen sanat ”Herra, tee minusta rauhasi välikappale” oli illan teemaa ajatellen todella ajankohtainen.

Kirkon sivukäytäville ja kuoriin levittäytyneinä kiedoimme kuulijamme iltarukoukseen laulamalla ”Mua siipeis suojaan kätke”. Illan päättänyt Ukrainan kansallishymni liikutti mielemme. Myös monet hiljaisen viikon Kirkkomusiikki-iltamme pienet helmet herkistivät meitä. Itselleni jäi parhaiten mieleen Mooses Putron ”Jää luoksemme Jeesus”, jossa tuntui kuin jokaiselle stemmalle olisi sävelletty oma kaunis, haasteellinen melodiansa.

Aina ei siis tarvitse olla suurta ja mahtavaa, vaan myös pieni, vaatimaton ja hiljainen voi koskettaa niin laulajan kuin kuulijan mieltä.

 

Pauli Löija