Naislaulajia urkupillien edessä

Mitä olisi Kallion Kantaattikuoro ilman kotikirkkoa ja sen upeaa akustiikkaa? Ulla Rahola, arkkitehti ja yksi kuoromme jäsenistä, esittelee 111-vuotiaan kuoromme perinteiset harjoitus- ja esiintymistilat Kallion seurakunnan suojissa.

Harjoitustilana kuiva srk-koti

Kallion kantaattikuoron harjoitustilana on arkkitehti Kaarlo Borgin vuonna 1926 suunnittelema seurakuntasali. Se on suorakaiteen muotoinen huone, jonka akustiikkaa pehmentävät parkettilattia, osin vaimennettu palkkikatto ja puiset kalusteet. Sali on muuntautumiskelpoinen, melko kuiva ja ilmava – tila, jossa on hyvä harjoitella.

Riviin aseteltuja tuoleja seurakuntasalissa
Kuoroharjoituksen kalustus srk-kodissa.

Laulua eri puolilla kirkkoa

Tänä vuonna 111 vuotta täyttävän kuoron erityisenä ilona ovat kuitenkin kuoron kotikirkon monipuolinen arkkitehtuuri ja akustiikka. Kallion kirkko, kuoroa vuoden nuorempi arkkitehti Lars Sonckin luomus, on Sibeliusta kellotornistaan päivittäin soittava kansallisromanttinen pitkäkirkko. Se on puheakustiikaltaan kaikuisa mutta musiikilla soiva instrumentti.

Kuorolla on kokemusta esiintymisestä ja harjoittelusta kirkon erilaisissa huoneissa ja eri puolilla kirkkosalia. Ainoastaan kirkon erikoisuutta, kuorin lehterien tasolla olevia, kirkon suunnitteluvaiheessa laululehtereiksi nimettyjä sopukoita, ei ole vielä hyödynnetty.

Sisäkuva Kallion kirkosta vihkijumalanpalveluksen aikana.
Kallion kirkon vihkiäiset 1912.

Alkuperäinen kuoro- ja urkuparvi alttarin takana kuorissa on harvoin käytetty mutta kelvollinen esitystila. Nykyisten urkujen 1950-luvun sijoituspaikalla, länsiosan urkuparvella kuoron sisäinen kuuluvuus on huonohko, mutta urut antavat laululle hyvän tuen.

Kallion kirkonn sivuparvi
Läntisellä sivuparvella laulaessa kuorolaiset kuulevat hyvin toisiaan.

Kuoron juhlavuoden Wanhan ajan iltamissa kokeiltiin uutta esityspaikkaa läntisellä sivuparvella, ja sen suoma akustiikka oli täydellinen laulajalle. Tiiviinä ryhmänä pyöreän kupolin alla laulaessa saattoi ensimmäistä kertaa kuulla koko kuoron soinnin.

Yhteisöllisintä on ollut laulaa yleisön ympärillä kirkon käytävillä äänialat sekoittuen. Useimmin käytetyllä esiintymispaikalla, alttarialueella kaarevassa kuoromuodostelmassa akustiikka on laulajalle erinomainen ja kokemus juhlava. Kirkon ylevöittävä tunnelma ja kauneus vaikuttavat myös laulajaan.

Kallion Kantaattikuoro laulamassa Kallion kirkon etuosassa
Kallion Kantaattikuoro Ukraina-konsertissa Kallion kirkossa 10. maaliskuuta 2022.

Musiikin virrassa silmät hetkeksi sulkiessa voi aistia tilan muodon. Kun silmät jälleen avaa, kirkon pelkistetyt muodot, monimuotoiset reliefit ja ornamentit näyttäytyvät aina kuin uusina, uudessa valossa.

 

ulla rahola 100Ulla Rahola
arkkitehti ja kuorolaulun harrastaja jo kolmennessa polvessa. Altto Kallion Kantaattikuorossa vuodesta 2015.

 

LÄHDE: Ritva Wäreen artikkeli Kalliolle rakennettu kirjassa Tälle kalliolle, Kallion kirkon 100 vuotta, toimittanut Salla Korpela, 2012.
KUVAT: Katianna Ruuskanen, Keijo Saaristo, Minna Latvala ja Kallion seurakunnan arkisto