Vuosi 2021 on nyt takana, ja varmaankin kaikki meistä jollain tasolla kertaavat mielessään mitä ovat kuluneena vuonna saaneet ja antaneet pois. Samalla tehdään uuden vuoden lupauksia, enemmän tai vähemmän toteuttamiskelpoisia.

Kallion Kantaattikuorolle kulunut vuosi oli suotuisa, saimme toteutettua kaiken mitä olimme suunnitelleetkin. Kevätkauden ajan harjoittelimme erilaisten etäkokoussovellusten varassa mutta onnistuimme sentään kokoontumaan yhteisiin harjoituksiin kerran kesäkuun alkupäivänä. Syyskaudella saatoimme taas harjoitella normaalisti Kallion kirkossa ja seurakuntasalissa. Harjoittelu oli tuloksellista sillä marraskuun alkupuolella esitimme W. A. Mozartin Requiemin täydelle salille, ja muutama viikko sen jälkeen pidimme joulukonsertin. Lisäksi avustimme Kallion kirkon jumalanpalveluksissa kaksi kertaa.

Kuten joka vuosi, kuoron riveissä tapahtui tänäkin vuonna pieniä muutoksia. Jotkut ovat joutuneet pitämään taukoa, mutta samalla olemme saaneet uusia taitavia laulajia riveihimme. Pandemian aikanakin joukkoomme on liittynyt uusia jäseniä. Tämä kielii siitä, että olosuhteista huolimatta ihmisten kulttuurin nälkä ja tarve löytää reittejä itsensä ilmaisulle ei ole hiipunut minnekään. Tämän näki myös siinä latauksessa, mikä purkautui kun ensimmäisen kerran yli vuoteen pääsimme marraskuun lopulla esiintymään elävälle yleisölle. Tällä hetkellä kuorolla on hyvä tasapaino eri äänten kesken. Olemme valmiita vaativiinkin teoksiin, ja pystymme järjestämään korkeatasoisia esityksiä niin taiteelliselta kuin tuotannolliseltakin kannalta.

Entä vuosi 2022? Kokoontumisrajoituksia on uudelleen jouduttu tiukentamaan emmekä ole vielä päättäneet, miten jatkamme harjoitteluamme. Vuosi 2022 on kuitenkin kuoron 111. toimintavuosi, ja sitä pitää juhlistaa. Toivotaan siis että epidemiatilanne helpottaa kohta, ja voimme järjestää huhtikuun lopulle suunnitellun juhlakonsertin, jossa nimemme velvoittamana esitämme Bachin motetin “Jesu, meine Freude” suomenkielisenä versiona. Vuoden lopulla on Kallion Kantaattikuoron osalta pitkästä aikaa Bachin Jouluoratorion vuoro. Kaikki juhlavuoden ohjelmisto, johon Bachin lisäksi mahtuu muitakin säveltäjiä, toteutetaan presidentti Tarja Halosen suojeluksessa, ja julkaisemme ohjelmistosta lisää tietoa myöhemmin.

Carl Barks piirsi vuonna 1953 sarjakuvan “The Talking Dog”. Siinä Pelle Peloton oli kehitellyt puhuvan koiran, joka suomenkielisessä käännöksessä ei osaa sanoa muuta kuin “Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä”. Tuo virke on ajankohtainen, mutta toivotaan yhdessä että tuo koira oppisi joskus positiivisemmankin fraasin. Sitä odotellessamme, säilytetään toiveikas asenne, huolehditaan toisistamme ja pidetään mielessä että kyllä ne ajat vielä paranevatkin. Ja ollaan silloin valmiita.

Hyvää uutta vuotta!