Keltaisia lehtiä hautausmaalla
Maurice Duruflé: Requiem, Arvo Pärt: Nunc dimittis Kallion Kirkossa 5. marraskuuta klo 18 (Kuva:Olli Mäntyranta)

Requiem (op. 9) on Maurice Duruflén (1902–1986) tunnetuin sävellys hänen varsin suppeassa tuotannossaan, joka käsittää vain parisenkymmentä sävellystä. Duruflé sävelsi sielunmessunsa isänsä muistolle. Hän oli säveltäjänä perfektionisti, joka teki useisiin teoksiinsa muutoksia vielä niiden julkaisemisen jälkeenkin. Niinpä Requiemistakin on olemassa kolme eri versiota. Ensimmäinen versio valmistui vuonna 1947 ja kolmas vasta 1961. Requiemin sävellystyön hän aloitti vuonna 1941.

Duruflé asui ja vaikutti koko Requiemin sävellystyön ajan Pariisissa, joka oli suuren osan tuosta ajasta saksalaisten miehittämä. Pariisissa ei käyty sodan aikana taisteluita, joten niillä ei näytä ainakaan päällisin puolin olleen vaikutusta Duruflén Requiemiin.

Introituksen melodiakulut ovat kuin suoraan keskiaikaisesta luostarista. Gregoriaaniset sävyt ovatkin hyvin tunnusomaisia varsin konservatiivisena tunnetulle Duruflélle. ”Herra, anna heille iankaikkinen lepo, ikuinen valo heitä valaiskoon.

Viides osa, Pie Jesu (Pyhä Jeesus) maalaa herkin sävyin mezzosopraanosolistin laulamana kuulijan eteen Pietà-kuvan, jossa Neitsyt Maria kannattelee sylissään alastonta, kuollutta poikaansa. ”Laupias Herra Jeesus, anna heille lepo, ikuinen lepo.

Requiemin pitkälti hyvin eteeriset sävyt räjähtävät kuitenkin kahdeksannessa, Libera me (Pelasta minut) -osassa, koko teoksen voimakkaimpaan forteen: ”Vapauta minut, Herra, iankaikkisesta kuolemasta tuona hirvittävänä päivänä, jolloin taivaat ja maa järkkyvät, kun olet tullut tuomitsemaan maailman tulella.” Osa alkaa tuomiopäivän pasuunan äänellä. Hyvin isänmaallisella Duruflélla on tätä kohtaa säveltäessään ollut ehkä mielessään ympäröivän sodan kauhut.

Viimeinen osa, In Paradisum (Paratiisissa), on täydellinen vastakohta edelliselle osalle herkkyydellään. ”Enkelit tuokoot sinut paratiisiin, ja kun sinne saavut, marttyyrit ottakoot sinut vastaan ja saattakoot sinut pyhään kaupunkiin, Jerusalemiin. Enkelten kuoro olkoon vastassasi, ja Lasaruksen kanssa, aikoinaan köyhän, olkoon sinulla iankaikkinen lepo.” Musiikki saattelee kuulijansa syvään rauhaan.

Duruflé yllättää Requiemissa niin kuulijansa kuin esittäjänsäkin. Yllättäen joiltakin osiltaan kuoron osana on säestää urkuja, jotka ovat pääosassa, kun taas toisaalla tilanne on päinvastainen. Requiem haastaa esittäjiään erilaisilla balansointivaatimuksilla sekä musiikillisten perinteiden tuntemuksella ja huomioon ottamisella.

Pyhäinpäivän jälkeisenä sunnuntaina, 5. marraskuuta klo 18 Kallion kirkossa Maurice Duruflé: Requiem, Arvo Pärt: Nunc dimittis.

Esiintyjät:

Liput ovelta 25€ / 20 € (eläkeläiset, opiskelijat, asevelvolliset), ennakkoon 20€ fienta.fi -verkkopalvelun kautta.

 

 

pauli loija 200Pauli Löija
Teologian maisteri,
tenori Kallion Kantaattikuorossa vuodesta 1990