Ahti Kuorikosken mukaan kuoron ei koskaan pitänyt harjoitella esitystä liian valmiiksi. Juhlakonsertissa tämä testataan, kun kuoromme esittää mm. Ahdin sävellyksen Matka 3B:ssä. Ahtia kuoronjohtajana muistelee tenorimme Pauli Löija.

 

”Minä menen sitten Jumalan luokse”

Kun Ahti Kuorikosken terveys alkoi heiketä ratkaisevasti vuonna 2017, totesi hän vaimolleen Leenalle: ”Minä menen sitten Jumalan luokse.” Sinne hän muutti tämän sanottuaan muutamaa kuukautta myöhemmin.

Ahti oli 28-vuotias nuori kanttori, kun hänestä tuli kuoromme johtaja vuonna 1967. Pesti jatkui eläkkeelle asti vuoteen 2003. Vielä kuoron 100-vuotisjuhlakonsertissa vuonna 2011 Ahti oli mukana johtamassa kuoroa.

Kotonaan Ahti ei juurikaan puhunut Kallion Kantaattikuorosta, vaan oli enimmäkseen omissa mietteissään. Silti Leena Kuorikosken mukaan kuoro täytti Ahdin ajatukset kokonaan. Kuoro oli erittäin tärkeä juuri siitä syystä, että se esitti kirkkomusiikkia.

Ahti toivoi Kallion Kantaattikuorolta samaa hivelevää sointia, mitä hän oli kuullut laulaessaan Radion kamarikuorossa. Kuoronjohtajana Ahti oli vaihtelunhaluinen ja rohkea. Haasteita piti olla ja eteenpäin mennä, huumoria unohtamatta. Yksi esimerkki huumorista on Ahdin sävellys ”Porculi matris”, suomeksi ”Porsaita äidin oomme kaikki”.

Alkuvuosina kuoronjohtajana Ahti toi ohjelmistoon J. S. Bachin kantaatteja ja myöhemmin runsaasti hyvin monipuolisia sävellyksiään. Ahti myös nosti kuorolaisia solistitehtäviin.

Ei liikaa harjoittelua

Ahdilla oli repäisevä ote kuoroonsa. Vaikka hän toi kuorolleen haasteellista ohjelmistoa, hän oli aina sitä mieltä, että kyllä tästä selvitään. Usein esitykseen jäi pieni jännitys. Kerran Ahti totesi, että jos esitettävä ohjelmisto harjoitellaan kypsäksi, se on esityksessä ylikypsä, mikä tarkoittaa samaa kuin mätä.

Hyvällä syyllä voi sanoa, että Kallion Kantaattikuoro oli säveltäjä Ahti Kuorikosken instrumentti. Sävelmät tulivat paljolti hänen mieleensä talvisilla hiihtolenkeillä. Hän halusi säveltää aina sanoihin sopivaa musiikkia. Yksi hyvä esimerkki tästä on motetti ”Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman”, jonka esitys Tarton yliopiston kirjaston tiloissa on jäänyt vahvasti Leena Kuorikosken mieleen.

Vaikka Ahti oli tunnettu lyyrisenä tenorina ja monien suurten kirkkomusiikkiteosten solistina, kuoronjohtajana ja säveltäjänä, hän oli persoonana hyvin vaatimaton. Hän ei haaveillut suuresta maineesta. Yleensä hän ei puhunut seurassa musiikin teosta, vaan muista asioista, erityisesti urheilusta.

pauli loija 200Pauli Löija
Teologian maisteri ja Ahdin lauluoppilas,
tenori Kallion Kantaattikuorossa vuodesta 1990

Tekstiä varten on haastateltu Ahdin puolisoa Leenaa.